Elektrisch rijden: de toekomst is begonnen

 

Na de Opel Ampera en de Renault Twizy hebben we de Renault Kangoo getest.

Het elektrisch rijden heeft twee nadelen, namelijk het laden van de batterij en de actieradius. Het is net waar de voorkeur naar uitgaat, aangezien de benzineprijzen behoorlijk zijn.

Kor (SAAB turbo rijder) en Robert (Audi A6 rijder) hebben een dag gereden in de Renault Kangoo ZE. Opvallend is het gevoel van luxe in deze Kangoo ZE. De auto is opvallend stil en uiteraard voorzien van een automaat De snelheidsbeleving is prima en je kan goed mee in het verkeer. Het respons op het stroompedaal is te opvallend; de auto remt licht bij het loslaten van het stroompedaal. De auto laadt de batterij als het stroompedaal wordt losgelaten, bij remmen en als je afdaalt.

Een verbrandingsmotor heeft een hekel aan korte ritjes en rijden in stedelijk gebied met een hoog brandstofverbruik als gevolg. De elektrische auto is uitermate geschikt voor korte ritjes, omdat de auto direct warm is en door het steeds moeten remmen in de stad continu wordt bijgeladen. De Kangoo ZE is voorzien van een 22 kW batterij die overigens separaat gehuurd moet worden. Dat is een financiële- en een ontwerpkeuze van Renault die wel te begrijpen is. De oplaad- en accutechniek zal de komende jaren sterk verbeteren en wellicht worden de huidige batterijen dan vervangen. Renault heeft er daarom voor gekozen dat de batterij op een relatief eenvoudige wijze vervangen kan worden door de Renault dealer.

De geteste Renault Kangoo is de eerste 100 % elektrische bedrijfswagen; 0 gram CO2 per km. De auto is verkrijgbaar als 2 zitter en als 5 zitter MPV. Met een volle batterij kun je 150 km rijden. De technische bouwkwaliteit, het rijden en de garanties van deze bedrijfsauto zijn goed.

Er zijn voor bedrijven een paar aankoopsubsidies voor elektrische auto’s. Voor meer informatie verwijzen wij u naar AgentschapNL en de Belastingdienst.

Kor Sneller en Robert Kuipers

IWIN ingenieurs